Ta hand om dig – inifrån och ut

Att ta hand om sin kropp är mer “inne” än någonsin. Jag undrar vad det beror på. Mängden bloggar om träning och hälsa är outtömligt. Alla vill få sitt sagt. Det finns många olika svar till varför det är så inne att prata om träning och hälsa just nu. En anledning är att vi lever i en tid då vi sitter mer stilla än någonsin förut. Vill vi så kan vi leva hela våra liv framför en dator. Vi kan arbeta framför en dator, ha vårt umgänge framför en dator, få alla våra nöjen via vår dator, vi kan beställa mat, städning, renovering, ja allt vi kan tänkas önska kan vi få från vår fyrkantiga lilla vän. Allt detta stillasittande är givetvis inte hälsosamt, och det skapar givetvis en motreaktion.

Att få information om alla fördelarna för hälsan med att träna tycker jag är fascinerande. Nyligen tog jag del av en artikel från Läkartidningen som påvisar att fysisk aktivitet är lika bra som KBT eller läkemedel vid depression.

I sin artikel i Svenska Dagbladet spånar Petra Månström om vad man skulle kunna göra av denna kunskap. Hon funderar exempelvis över vad arbetsgivare skulle kunna göra med denna insikt. Tog man vara på denna kunskap skulle säkert fler arbetsgivare låta sina anställda träna på arbetstid. Vilken effekt skulle det få ur ett samhällsperspektiv?

Bigbaby finns alla hjälpmedel för dig som är småbarnsförälder, så att du fortsatt kan hålla igång din träning även med småbarn. Personligen tycker jag många gånger att när man leker med sina barn är det som ett träningspass i sig. Det kan få en att göra rörelser man inte visste man kunde göra och hitta muskler som man inte visste att man hade och ge en träningsvärk på ställen man inte visste att det gick att få träningsvärk på.

Ännu en anledning till att träning och hälsa blivit så på tapeten tror jag har att göra med vår tids hets kring utseende. Sociala medier har dragit jämförelse till sin spets. Varje gång vi öppnar upp Facebook eller Instagram börjar vi jämföra oss. Vi jämför oss med grannen, kollegan, favoritidrottaren, favoritskådisen och favoritartisten. Vi vill så gärna se lika bra ut som de, äta lika gott och nyttigt som de, ha lika kul som de har. Och det ska se lika lätt ut som det gör för dem.

Det vi glömmer i vårt lilla resonemang är att det vi tagit del av i deras liv är just ett ögonblick. Precis som det du lägger upp på sociala medier, så väljer de med omsorg ut vilka ögonblick de visar på sociala medier. Så låt för allt i världen inte sociala medier hetsa dig till jämförelse. Det finns inget där att hämta. Lika mycket som vi har en kropp har vi ett inre som behöver må bra. De påverkar varandra, vår kropp och vårt inre. Ta väl hand om båda.

About the author

writers-blogily