Återhämtning efter hårda träningspass och tävlingar

De flesta tränare brukar rekommendera att fylla på med snabba kolhydrater och protein senast 30 minuter efter en hård fysisk ansträngning. Detta mellanmål hjälper till med en snabbare fysisk återhämtning och tros kunna minska risken för att bli sjuk. Efter ytterligare en till två timmar bör du också äta en vanlig måltid.

Vila är också viktigt men kan se olika ut. Bra sömn är förstås avgörande för att reparera kroppen som bryts ner av ett hårt pass. Dagarna efter kan också vila bestå av så kallad “aktiv vila” vilket går ut på att du utför någon form av lugnare rörelse. Vad denna rörelse ska bestå av beror på din bakgrund. För en vanlig motionär kan det handla om en promenad eller ett lugnt simpass, medan det för en elitmotionär skulle kunna vara en lugn joggingtur. Denna typ av rörelse gör att blodcirkulationen hålls igång och är gynnsam för återhämtning.

Kyla brukar vara ett vanligt tips på återhämtning och då handlar det inte om att sitta utomhus och frysa timme efter timme utan istället att kyla ner benen i ett kallt badkar eller lägga is mot huden en kort stund. Kylan gör att blodcirkulationen ökar i de nedkylda musklerna.

Ofta brukar också en hård tävling göra att man blir mentalt urladdad och då kan det vara positivt att göra något som bryter av mot de vanliga träningspassen så att suget till löpningen kommer tillbaka igen. Varför inte testa en yogaklass eller gå till simhallen och simma några längder och avsluta med en stunds skön avkoppling i bastun.

Massage brukar också kunna hjälpa stela muskler att återhämta sig. Har du en foam roller hemma så är den ett bra alternativ till massage för att massera ömma punkter samtidigt som du kan lyssna på din favoritpodd eller kolla in ett TV-program.

Följ gärna denna länk om du vill ha ytterligare tips om återhämtning.

About the author

writers-blogily