Kost vid löpträning – protein

Protein är nödvändigt för att bygga upp våra celler och brukar därför även kallas för kroppens byggstenar. Protein innehåller aminosyror och flera av proteinets aminosyror är essentiella, vilket innebär att vi måste få i oss dem genom vår kost eftersom vår kropp inte har förmågan att skapa dem på egen hand.

Eftersom löpträning har en muskelnedbrytande effekt så kan ett högre proteinintag vara positivt för att motverka den muskelnedbrytande effekten. Detta gäller för dig som tränar mycket och hård löpning. Är du en vanlig motionär utan några näringsbrister så kommer du att få i dig tillräckligt med protein genom din vanliga kost.

Hur stor mängd som är lagom att äta finns det många åsikter om. De nordiska näringsrekommendationerna är att 10-20 % av vårt totala kaloriintag bör bestå av protein. Det blir ungefär 50-70 gram protein per dag. Läs mer om protein på Livsmedelverkets webbplats.

I träningsvärlden är det många tränare som brukar rekommendera löpare 1g till 1,4 g protein per kilo kroppsvikt, dvs om du väger 70 kg så skulle du äta 70 g till 98 g protein per dag

Protein hittar du i ägg, fisk, fågel, kött, mejeriprodukter, bönor, linser och spannmålsprodukter.

About the author

writers-blogily