Traillöpning – vad är det?

Trail betyder stig på engelska och trail running är något som är uppskattat över hela världen. I Sverige har länge begreppet terränglöpning använts för löpning i skogen, men i och med att många svenska terränglopp kommit att gå av stapeln på mer tillrättalagda motionsspår och grusspår så har det idag blivit så att lopp som endast går på riktiga skogsstigar och i mer otillgänglig och tekniskt krävande terräng börjat kallas för traillopp istället.

Traillöpning innebär alltså löpning i skog och mark vilket innebär stigar, helt obanad terräng, branta backar, höga berg och djupa dalar. En trailrunda är i stort sett aldrig helt slät och kan innebära att du behöver hoppa över en trädstam eller vada genom en fjällbäck. Många gånger kan underlaget vara svårframkomligt och ovana traillöpare kan behöva gå vissa partier.

Traillöpning passar dig som gillar att springa och samtidigt vill komma ut i naturen och njuta av omgivningen istället för att bara bocka av ett träningspass på x antal minuter och kilometer.

Många uppskattar också att springa i terräng för att de upplever att de inte råkar ut för skador på samma sätt som när de springer på asfalt och grusvägar, vilket du här bland annat kan läsa om.

Ytterligare en fördel med traillöpning är att den kräver att du är närvarande och koncentrerad för att du hela tiden måste vara uppmärksam på underlaget för att inte snubbla. Det gör att du inte kan älta exempelvis jobbproblem utan får en stunds aktiv närvaro som delvis påminner om meditation.

About the author

writers-blogily