Utveckla dina löpfärdigheter

Förvisso är löpträning en av de mest enkla sporter som finns och dessutom är den inte dyr alls utan helt och hållet gratis – ja, såvida man bortser från små detaljer som löpskor och träningskläder naturligtvis. Du behöver således inte fråga dig själv hur mycket kan jag låna om du vill börja med intensiv löpträning. Löpning är förmodligen en av de absolut äldsta träningsformerna och har utövats ända sedan människan kunde stå upprätt. Dock har löpningen tagit nya vägar och idag finns det sätt att utveckla sina färdigheter inom löpning på olika sätt. Hur då, tänker du kanske? Jag springer ju som jag springer!

Coacher och löptränare

Nuförtiden finns det ett större antal coacher och tränare som specialiserar sig just på löpning av olika slag. De kan hjälpa dig med saker som felbelastningar, rätt löpskor och inte minst hur man bäst tränar upp sig för långdistanslopp eller intervaller. Den populära träningsformen triathlon är också något som många löptränare är experter på och inte sällan så praktiserar de också ett antal sporter och träningsformer jämsides med varandra. Om man är uthållighetsidrottare och vill springa långdistanslopp, så bör man vara medveten om hur man ska gå tillväga för att minska skaderisken och så vidare. En coach kan också hjälpa till om motivationen tryter, vilket brukar inträffa med jämna mellanrum av rent förklarliga skäl.

Den underskattade löptekniken

Löptekniken är något som löptränare gärna föreläser om. Att använda rätt löpteknik när man springer genom att använda höfterna, armarna, blicken och benen på rätt sätt, gör att man förebygger skador och förslitningar i förtid. Att springa mycket sliter på bland annat benhinnor och knän och ju mer man jobbar med kroppen för att motarbeta detta, desto bättre blir löpupplevelserna.

 

En stor fördel med att träna upp sin löpteknik är också att man springer snabbare med tiden. Detta kan vara en stor fördel inom tävlingsevenemang och liknande. Visserligen är detta kanske inte allas mål men med rätt löpteknik får man åtminstone snabbheten på köpet. Att göra ändringar i en redan befintlig löpteknik, är ganska svårt. Muskler, senor med mera är redan inställda sedan barnsben att utöva rörelser på ett visst sätt. Dock är det också oftast på grund av detta som skador och felställningar i fot, knän och leder uppkommer.

Maxa dina löpsteg

För det första så bör man tillämpa en bra fotisättning. Detta bör ske rakt under kroppen och inte framför. Det är också bättre om man sätter i sin framfot först istället för hälen, då detta kan överbelasta hälsena med mera. Skador vid hälen är inte roliga att ha, det ska gudarna veta. Man ska heller inte studsa fram utan fokus ska ligga på att rikta energin framåt. Vinkla även knäet när det bakre benet pressas fram så blir dina löpsteg snabbt bättre. Med tiden kommer du att utveckla alla dina löpfärdigheter för att bli en hejdundrande löpare.

 

About the author

writers-blogily