Kost vid löpträning – fett

Fett har mängder med fördelar och är livsnödvändigt för människor.

Några av fettets alla fördelar är

  • Fett stärker immunförsvaret och motverkar exempelvis benskörhet, som kan uppstå vid fettbrist, Benskörhet är annars något som kan drabba löpare som satsar hårt på sin löpning samtidigt som de äter för lite fett.
  • Fett behövs för att din kropp ska kunna tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer som A, D, E och K.
  • Fett gör att maten smakar bättre och det ger också en högre mättnadskänsla än kolhydrater.
  • Fett stabiliserar blodsockerkurvan eftersom det motverkar det snabba upptaget av kolhydrater i kosten.
  • Fett ger långvarig energi som, till skillnad från kolhydrater, inte tar slut efter några timmars hårt kroppsarbete. Något som blir extra viktigt om du springer långa träningspass eller marathon och ultra.

Fett hittar du i livsmedel som smör, kött, feta mejeriprodukter, fet fisk, avokado, olivolja och nötter. Transfetter, sk. härdade fetter, bör du undvika. Dessa fetter är framtagna för att kunna sälja produkter med lång hållbarhet där fettet inte härsknar. Transfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom eftersom de höjer halten av det onda LDL-kolesterolet och minskar det goda HDL-kolesterolet. WHO (Världshälsoorganisationen) rekommenderar att max en procent av vårt energiintag ska utgöras av transfetter.

Hos Livsmedelsverket, se denna länk, hittar du mer information om fett.

About the author